Интересни факти за кенгур

Спротивно на популарното верување, кенгурите се наоѓаат не само во Австралија, туку и во Тасманија, Нова Гвинеја и блиските острови. Тие припаѓаат на семејството на торбари (Macropus), што буквално се преведува како „големи нозе“. – Најголем од сите видови кенгури е црвениот кенгур кој може да порасне и до 2 метри во височина.

– Има околу 60 сорти на кенгури и нивни блиски роднини. Малите поединци се нарекуваат валаби.

Кенгурите се способни да скокаат брзо на две нозе, полека се движат на сите четири, но воопшто не можат да се движат наназад.

– Со голема брзина, кенгурот може да скока многу високо, понекогаш и до 3 метри во висина!

– Кенгурите се социјални животни кои живеат и патуваат во групи со доминантен мажјак.

– Женски кенгур може да држи две младенчиња во торбичката истовремено, но тие се раѓаат со разлика од една година. Мајката ги храни со два различни видови млеко. Многу паметно животно!

Во Австралија има повеќе кенгури отколку луѓе! Бројот на ова животно на континентот е околу 30-40 милиони.

– Црвениот кенгур може без вода ако му е достапна свежа зелена трева.

Кенгурите се ноќни животни, кои бараат храна ноќе.

– Најмалку 6 видови торбари исчезнале откако Европејците ја населиле Австралија. Уште некои се загрозени. 

Оставете Одговор